few hour tadik sampei kota samarahan..
my 2nd home..
sampei2 terus lapar perut..
so ..
teringat masih ada bahan2 untuk buat spaghetti...
so this my very simple recipe..
took less than 45 minutes to be cook..
sampei dalam jam 6. kol 6.50 dh makan dh....
biasalh kmk nang suka buat masakan yg simple, ambik masa singkat tapi mengenyangkan n nyaman kata dirik.. heheheh...
tp tok bukan versi org putih tapi versi kmk pun yg suka spaghetti pedas and bukanya masam mcm nak instat prego ya..
>.< .. kikikikih...
so here the recipe
250g daging kisar (beli dekat giant tabuan fresh, cuci bersih2 sebab banyak darah)
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang bakong (kmk sik engkahs ebab sik suka, tp ada yg suka, so suka atilahhhhhh(
1 tin kecil tomato pure
1 tin cendawan butang (tin kala ijo nyaman.. xtau cap apa.. hahahah)
sos cili maggie (kmk engkah sos cili sebab suka pedasssssssssssss, mun ktk suka style org putih jangan engkah)
![]() |
Perencah Maggi.. yang terbaik... |
![]() |
Pati Tomato / Tomato Pure |
![]() |
Cendawan butang dalam tin.. potong dadu |
![]() |
Bawang putih (mun sik suka boleh cincangkan halus2, sik ktk org rasa berat nak makan. tp kmk suka besar2 mcm tok, NYAMAN) |
![]() |
Masuk minyak banyak sikit.. sik nyaman juak makanan sikit minya.. goreng bawang sampai nait bau |
![]() |
masukan daging, goreng sampai betukar warna |
![]() |
masukan cendawan butang n perencah spaghetti maggie |
![]() |
kacau sampai naik bau |
![]() |
masukan pati tomato + sos cili ikut suka hati. mok pedas engkah banyak2.. hahaha.. sik mok pedas pakai sos tomato |
![]() |
masukan air. |
![]() |
patah2 dolok mee nya sak cepat masak.. mok makan cepat nak.... hahaha |
![]() |
tadaaaaaaaaaa !!!!! dh masak... |
* inti nya ktk boleh tukar ke udang ka, meat ball ka, fish ball ka, apa ka.. tapi jangan sesekali pakai SOTONG.. sik nyaman... liat.. hahaha
petua*
mun rebus mee nya banyak gilak.. letak minyak masak sik nya melekat.. sikit jak okey...
mun lebih2 kuah ya nak..
ktk letak dalam container..
lepasya letak dalam peti ais..
bekukan...
mun mok makan agik..
letak sikit air dalam kuali..
tuang kuah beku..
dapat di makan lagi..
serius kmk dh cuba bulan posa lepas..
singkat masa balit kerja panas jak kuah..
terus makan...
hehehe...
so kak norina..
toklah cara molah dengan pic sekali...
0 comments:
Post a Comment