godek2 pic lamak di FB..
so terjumpa banyak juak benda aku buat dolok2..
so godek2 resepi yang tersimpan dalam external hard disk
(coz tulis atas buku takut lesap lalulah becarik mun nak molah susah)
so for this time mok ajar resepi buat Donut a.k.a Kuih Gelang
HaHaHa
saja nak madah donut teak ..
sebab donut famous gik..
kuih gelang lambat sikit org kenek tok nak nagkap..
Donut Gebu / Kuih Gelang Gebu
Bahan-bahan
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
50g marjerin
1 sudu yis kering
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
200ml air
petua (sediakan sedikit minyak makan bagi mengelakan tangan melekat semasa mencanai donut)
petua (sediakan sedikit minyak makan bagi mengelakan tangan melekat semasa mencanai donut)
Cara Molah
Larutkan yis kedalam air masa. Adunkan semua bahan kedalam mesin pengadun kecuali shortening. Putaran adunan senhingga sebati. (nang rupanya adunan tok melekat and melekit sebab nya sangat lembut bah). Rupa adunya nang pelik and jaik. So masukan Shortening dan adunan akan cantik dan melekit sepeti gamabr di bawah tok. Tadaaaaaaaa !!!!!!!!!
Senang nak ngadun nakkkk.. sik sampei 15 minit dh siap..
![]() |
Melekat n menjengkelkan.. hehe.. so sapukan sedikit minyak masak di tangan masa nak ambik adunan tok |
Sebelum keluarkan adunan tok darr mesin pengadun taburkan tepung dolok, takut nya melekat di tempat kita mencanai. So, sik dapat ambik gambar sebab masa tuk tangan masih berminyak n kotor. Make sure sediakan kertas untuk mencanai. lalalalalala (buat2 pahamlahhhhhhhh.. susah nak explain)
tadaaaaaaaa.. dh kenai canai... ada pelbagai size sebab nak biak suka nak kecik.. nak tua suka nak besarrr.. oh dalam talam pun tabur tepung sebab adunan tok nang melekat lekat.
biarkan selama 7 - 8 minit before mengoreng. biar nya kembang. Suggestion : mesti 2 org buat sebab masa mengoreng sangat crucial. >.<
![]() |
Donut tengah digoreng. pakai cucuk sate terbalikanya sik nya rosak |
Tadaaaaaaa.... Donut Ala2 big apple... eh lupak share resepi toping tok.
Toping Cheese
100g cream cheese
1/2 tin susu pekat manis (cap junjung)
sedikit air air
putarkan semua adunan..
kakya celup
taburkan cheese parut..
Toping Gula
Blender gula..
mok nyaman gik tambah susu tepung..
so sama juak rupa n rasa Say Cheese dijual di Big Apple...!!!!
>.<
ingat
500g dapat hasilkan 33 biji Donut besar
mesti sediakan minyak masak bagi mengelakan tangan melekat
2 org semasa mengoreng bagi mengelak donut terlalu kembang atau hangus
3 comments:
1 sudu besar (penuh) shortening.... shortening ni ape???
Salam kitak.yis ya mok make suduk apa kah?sbb sia juz mdh 1 suduk.so kompius mek samada suduk teh kah or gney?tengkiu..
satu sudu makan... >.<
Shortening tu lemak sayuran .
Post a Comment