Lepas rasa sikit sihat 2 - 3 hari tok..
so rasa mcm nak masak ayam goreng tepung..
but at the same time nak makan ayam goreng berempah..
then suddenly...
pooooooop
idea sampei why not try fusion this two recipes..
so i try to fuse this two recipes and the result not bad..
sedap n lazat...
but its took some time..
not simple recepies mcm selalu..
sebab mun masak ayam berempah mesti perap ayam dolok atleast 1 hours inside the fridge..
so here the recipes..
Bahan-2
Bahan Perapan (bahan A)
1kg chicken (the best part pakai drumstik or wing)
2 ulas serai
1 sudu tepung kunyit
3 sudu serbuk kari
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu lada putih (lada hitam okey just rasa ny aterlalu kuat)
1 sudu kecil jintan manis
2 sudu gula pasir
1 sudu kecil garam
3 ulas serai
1 buku halia
2 biji telur (pakai kuning sahaja)
sebab mun pakai putih telur akan menakung minyak.. huhuhu..
Bahan B
3 sudu besar tepung beras (pakai senduk nasik sukat)
1 sudu besar tepung biasa
3 sudu kecil kari
1 sudu kecil serbuk paprik
1 sudu lada putih
Cara membuat
Gaulkan Ayam dalam semua bahan perapan
Gaul Sampai rata
Tumbuk serai halus2 macam tok.
Halia pun ditumbuk halus
sebab apa sik blend sebab mun blend sik sedap kot.. maybe goreng macam tok lebih berasa serai n halia tok
kakya campur semua bahan B tek.. mcm gambar diatas.. gaul sampai rata
kakya ikut gambar...
hahaha...
![]() |
lepas celup dalam tepung tok, masukan dalam container n tudung nya mun engkah dalam fridge |
![]() |
mcm tok jadi ayam nya teak. |
![]() |
letak dalam fridge atleast 1 jam. camtok jadinya.. baruk serai n halia ya melekat ke isi ayam |
![]() |
goreng dengan api paling perlahan. tutup kuali pakai penutup |
![]() |
mun colour nya dh betukar n hampir masak, besarkan api baruk nya ranggup |
![]() |
tadaaaaaaaa.. dh masa... |
Selamat mencuba......
0 comments:
Post a Comment