lamak menyepi sik update resepi..
so dikesempatan catering kurang
(sebenarnya hati binggung mikir 3 g katering khawin bakal di ambik sampei outstation ke betong)
so nak share sepi yang coba coba polah last week..
Deep fry wantan konon2 nya tapi pakei kulit popia..
haih..
suka hati ku mesen jak nama koaaa...
popia lalu jadi wantan
(sebab gagal carik kulit wantan disibu)
so here the resepi..
(xda idea nak ngenjen koaa)
Inti
500g daging kisar
1 packet perencah maggie Bolognese spaghetti
1 ulas bawang putih (cencang halus)
lada putih
garam
1 biji telur
Kulit
kulit popia nak kecik...( beli nak kalar papel bungkusan ea.. bagus.. nak ijo kurang bagus)
Cara membuat..
1) campurkan semua bahan inti kecuali telur..
2) gaul sampai rata sambil numbik2 daging untuk lebih lembut
3) masukan kuning telur sahaja (putih simpan untuk melekatkan kulit popia kelak)
4) dah ya buat bulat seperti dalam gambar
5) masukan kedalam fridge untuk keraskan seketika
6) masakan daging 1/2 masak dalam frying pan..
7) bungkus dalam popia dan gunakan putih telur tadik untuk melekatkan popia.. bungkus ikut kreativiti
8) goreng seperti molah cucur..
tada...
siap..
tangga gambar okey...
simplen muntang dan nyaman ..
respi mudah untuk yang malas memasak seperti kmk..
p/s : bebola y aboleh juak pakei untuk resepi spaghetti kmk yang dolok...
![]() |
bahan bahan |
selamat mencuba...
0 comments:
Post a Comment